Monday 2 March 2015

ŠEŠIR POGAČA


ŠEŠIR POGAČA




  • 2 dl mleka
  • 1 dl vode
  • 2 dl ulja
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 parče kvasca
  • 650 g brašna
  • 1

    U brašno umešati so, mleko 2 komada jaja i 1 belanac, vodu, ulje šećer i kvasac sjediniti. Tom smesom zamesiti glatko testo. Ako je potrebno brašno dodajte da vam se testo ne lepi za prste. Prekrijte testo folijom i ostavite da naraste na toplom. Premesite testo i podelite na četiri dela. Tri dela ista, jedan koji se koristi za sredinu pogače neka bude malo manji. Od tog manjeg dela odvojiti jednu trećinu, a od ostatka formirati loptu koju postavite na sredini pleha koji je podmazan.


    Od odvojene trećine testa razviti koru veličine koja treba da prekrije loptu u plehu i razrezati je nožem kao na slici.


    Tom tako uradjenom korom prekrijte sredinu pogače.


    Od druge četvrtine razvijte koru u obliku pravougaonika dužine obima pleha oko već postavljene sredine pogače, izrežite je sa obe strane kao na slici.


    Od treće četvrtine formirajte valjak dužine prethodnog pravougaonika i stavite ga na pripremljen izrezan pravougaonik. Pletite pletenicu kao na slici. Gotovu pletenicu postavit oko sredine pogače.


    Od zadnje četvrtine testa odvojite lopticu veličine manje jabuke i razvijte koru od koje čašom vadite krugove i od krugova napravite ružu.


    Dobijenu ružu postavite na mesto gde ste spojili pletenicu.


    Od zadnje četvrtine testa rukama oblikujte valjak kojim obavijete postavljenu pletenicu. Na njenom sastavu postavite dva listića. Premažite žumancetom kao na slici i zadnji deo pogače do ivice pleha pospite nekim semenkama po vašoj želji.


    Ostavite prekrivenu pogaču bar 30-40 minuta na toplom da naraste a onda je pecite deset minuta na 250 stepeni, zatim smanjite temperaturu na 200 i pecite još 30 minuta dok pogača dobije lepu boju.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...